Artrose

Artrose, ook wel slijtage of degeneratie genoemd is een natuurlijk of versneld proces bij het ouder worden en heeft een effect op de gezondheid van gewrichten. Onze gewrichten zijn omgeven door een beschermende laag, een soort kussen dat functioneert als schokdemper. Dit noemt men het kraakbeen. Het kraakbeen zorgt ervoor dat de botuiteinden soepel over elkaar bewegen. Slijtage van dit kraakbeen en de gewrichten noemen we artrose.

Het kraakbeen breekt langzaam af en kan als gevolg hebben dat het onderliggende gewricht beschadigt. Een pijnlijk proces dat ook spieren en pezen doet overbelasten.

Artrose kan voorkomen in de schouders, knieën, enkels, voeten, heupen en polsen, maar komt ook veelvuldig in de lage rug voor. Hierbij is er sprake van het dunner worden van de tussenwervelschijf. De rug wordt hierdoor stijver en er kan zenuwirritatie ontstaan.

Artrose is niet de oorzaak van de pijn

Artrose is een ‘constante aandoening’, de slijtage aan de gewrichten is immers blijvend. Patiënten ervaren echter geen constante pijn. Dit komt omdat de artrose niet de oorzaak van de pijn is. De artrose is, net als de pijnervaring, een gevolg van stijfheid en vastzittende wervels. Bij artrose ervaar je pijn wanneer spieren, voornamelijk in de rug, vastzitten of stijf zijn.

Artrose kun je voorkomen

Artrose is dus een gevolg van stijfheid en vastzittende spieren. Door deze symptomen tijdig te behandelen kan artrosevorming vertraagd of in sommige gevallen zelfs voorkomen worden. Dit voorkomt veel ongemak op latere leeftijd. Ervaar je bijvoorbeeld veel stijfheid in je rug of nek, dan kan dit resulteren in een verkeerde lichaamshouding en (snellere) slijtage aan de botten en het kraakbeen. Door tijdig en regelmatig spieren los (massage) en uw zenuwbanen vrij (chiropractie) te maken voorkom j dat het proces van slijtage in gang wordt gezet.

Verschillende fases van artrose

Hieronder is een reconstructie te zien van verschillende fases van artrose. Geheel rechts is een gezond gewricht te zien. Daarnaast zie je de beginselen van artrose; een stijf en vastzittend gewricht. Het is noodzaak om in deze fase in te grijpen om de vorming van artrose, zoals in de twee volgende voorbeelden te zien is, te voorkomen.

Behandeling

Is er al sprake van artrose? Dan kan een chiropractor tot dienst zijn bij het verzachten, of bij uitzondering wegnemen, van uw pijn. Door druk uit te oefenen op de wervelkolom maakt de chiropractor de rug soepeler en optimaliseert hij de bewegingsvrijheid van de gewrichten. Een medicijn- en pijnvrije behandeling om je kwaliteit van leven te verbeteren.
Iedere patiënt is uniek, zo is ook ieder behandelplan uniek. De chiropractor kijkt naar de oorzaak van je klachten en in welke fase de artrose, mocht hier al sprake van zijn, zich bevindt. Ook komt het voord dat patiënten naast artrose ook reumatische klachten hebben, een heftige combinatie waar de chiropractor anders mee om gaat.

Maak een afspraak!

Benieuwd wat chiropractie voor u kan betekenen? Maak dan een afspraak voor een eerste consult bij één van onze chiropractors. Zij beantwoorden graag uw eventuele vragen.

 

Verstuur