Artrose

Artrose, ook wel slijtage of degeneratie genoemd is een natuurlijk of versneld proces bij het ouder worden en heeft effect op de gezondheid van gewrichten. Gewrichten zijn omgeven door een beschermende laag, een soort kussen dat functioneert als schokdemper. Dit noemt men het kraakbeen. Het kraakbeen zorgt ervoor dat de botuiteinden soepel over elkaar bewegen. Slijtage van dit kraakbeen en de gewrichten noemen we artrose. Het kraakbeen breekt dan langzaam af en kan als gevolg hebben dat het onderliggende gewricht beschadigt. Een pijnlijk proces dat ook spieren en pezen doet overbelasten. 

Artrose kan voorkomen worden

Artrose kan voorkomen in de schouders, knieën, enkels, voeten, heupen en polsen, maar komt ook veelvuldig in de lage rug voor. Hierbij is er sprake van het dunner worden van de tussenwervelschijf. De rug wordt hierdoor stijver en er kan zenuwirritatie ontstaan. 

Artrose is niet de oorzaak van uw pijn
Artrose is een ‘constante aandoening’, de slijtage aan de gewrichten is immers blijvend. Patiënten ervaren echter geen constante pijn. Dit komt omdat de artrose niet de oorzaak van de pijn is. De artrose is, net als de pijnervaring, een gevolg van stijfheid en vastzittende wervels. U ervaart de pijn wanneer spieren, voornamelijk in de rug, vastzitten of stijf zijn.   

Artrose kun je voorkomen
Artrose is dus een gevolg van stijfheid en vastzittende spieren. Door deze symptomen tijdig te behandelen kan artrosevorming vertraagd of in sommige gevallen zelfs voorkomen worden. Dit voorkomt veel ongemak op latere leeftijd. Ervaart u bijvoorbeeld veel stijfheid in uw rug of nek, dan kan dit resulteren in een verkeerde lichaamshouding en (snellere) slijtage aan uw botten en kraakbeen. Door tijdig en regelmatig uw spieren los (massage) en uw zenuwbanen vrij (chiropractie) te maken voorkomt u dat het proces van slijtage in gang wordt gezet. 

Behandeling
Is er bij u al sprake van artrose? Dan kan een chiropractor u tot dienst zijn bij het verzachten, of bij uitzondering wegnemen, van uw pijn. Door druk uit te oefenen op de wervelkolom maakt de chiropractor de rug soepeler en optimaliseert hij de bewegingsvrijheid van de gewrichten. Een medicijn- en pijnvrije behandeling om uw kwaliteit van leven te verbeteren. 

Verschillende fases van artrose
Hierboven ziet u een reconstructie van verschillende fases van artrose. Geheel links ziet u een gezond gewricht. Daarnaast ziet u de beginselen van artrose; een stijf en vastzittend gewricht. Het is noodzaak om in deze fase in te grijpen om de vorming van artrose, zoals in de twee volgende voorbeelden te zien is, te voorkomen.

Voor wie?
Iedere patiënt is uniek, zo is ook ieder behandelplan uniek. Uw behandelend chiropractor kijkt naar de oorzaak van uw klachten en in welke fase de artrose, mocht hier al sprake van zijn, zich bevindt. Ook kan het zijn dat een patiënt naast artrose ook reumatische klachten heeft, een heftige combinatie waar anders mee omgegaan dient te worden. 

De chiropractoren bij IQ Wellness zijn allen in de Verenigde Staten opgeleid als arts en kunnen een deskundige diagnose stellen. Wees voorzichtig met het stellen van een eigen diagnose door middel van de informatie die u hier of elders (op het internet) vindt. 
Raadpleeg altijd uw huisarts of maak, zonder doorverwijzing, een afspraak bij de chiropractor. 

Testimonials