Chiropractie in de wetenschap

Chiropractie wordt regelmatig onderworpen aan wetenschappelijk onderzoek om de effecten van de behandelingen te testen en bewijzen. Veel van deze onderzoeken vinden plaats in de VS, vandaar dat de links ook veelal leiden naar Engelstalige websites. Wel hebben wij de links voorzien van een Nederlandstalige samenvatting.

Chiropractic Goes Head-to-Head Against NSAIDs and Acupuncture
NL: Chiropractie gaat kop aan kop met medicijnen en acupuntuur
Dit Engelstalige artikel betreft een recensie van 3 artikelen gebaseerd op 3 onderzoeken uit 1999, 2003 en 2005 welke populaire vormen van behandeling van chronische ruggengraatpijn hebben vergeleken. Onder andere acupunctuur, steroïde-vrije medicijnen en ruggegraat manipulatie (chiropractie) komen hierbij aan bod. De schrijver van de drie onderzoeksrapporten verklaart dat dit de eerste studie betreft waarbij de lange termijn resultaten onderzocht worden. Grootste uitkomst was dat alléén ruggegraat manipulatie (chiropractie) een gewenst effect op korte en lange termijn had.
Lees meer

The Trials of Evidence: Interpreting Research and the Case for Chiropractic
NL: De bewijsonderzoeken: Interpreteren van onderzoek  en ‘de chiropractie case’
Wetenschappelijk bewijs ondersteunt de clinische ervaring dat ruggegraat manipulatie specifiek en chiropractische zorg in het algemeen voor de meeste patiënten met klachten als acute en chronische rug-, nek- en hoofdpijn daadwerkelijk helpt. Een paar punten waar chiropractische zorg in ieder geval aan voldoet zijn: 1) Het is minstens zo effectief als iedere andere alternatieve aanpak, maar beter dan de meesten waarmee het vergeleken is. 2) Het is veiliger. 3) Meer kostenefficient. 4) Genereert veel hogere patiënten tevredenheids percentages. 5) In een groot aantal landen is het een bereikbaardere methode dan andere opties.
Lees meer

Effectiveness of Manual Therapies: The UK Evidence Report 
NL: Effectiviteit van Manuele Therapie: Het Bewijs Rapport Verenigd Koninkrijk
Het doel van dit rapport is het voorzien van een samenvatting van wetenschappelijk bewijs betreffende de effectiviteit van manuele therapie voor het behandelen van een variëteit aan spier- niet spiergeraleteerde aandoeningen. Één van de conclusies is dat ruggegraat manipulatie/mobilisatie bij volwassenen effectief is bij: acute, subacute en chronische lagere rugpijn; migraine en duizeligheid. 
Lees meer